Sfeervol, comfortabel en natuurlijk design

Kompas geeft richting aan wonen en leven op een klein eiland met een natuurlijk speels en groen landelijke karakter. De buurt vormt een rustige overgangszone tussen landelijke boerenlintwegen en een waterrijk eilandengebied in Wilgenrijk. Er komen 16 grote twee-onder-een-kaphuizen op ruime kavels aan het water. Tuin en water vormen een verlengde van de woonkamers. Kwaliteit van architectuur, openbare ruimte en afwerkingsniveau is er hoog. De modern landelijke architectuur komt van de hand van JagerJanssen Architecten volgens de Maassluise School. Het staat voor een moderne interpretatie van Hollandse huizen. Stijlvol en natuurlijk kleur- en materiaalgebruik zorgen voor rust en geven de buurt een exclusief en intiem karakter. Sfeervol, comfortabel en natuurlijk design.

Kenmerken

  • 16 grote twee-onder-een-kaphuizen.
  • Ruime kavels aan het water (320 – 500m2).
  • Hoogwaardige architectuur, exclusief voor dit eiland (Jager Janssen Architecten volgens de Maassluise School).
  • Onderscheidende modern landelijke Hollandse huizen. Geen repetitie nieuwbouw zoals standaard elders in de regio te vinden is.
  • Stijlvol en natuurlijk kleur- en materiaalgebruik.
  • Tuinen hebben een breed georiënteerd ligging en dienen als verlengde van de woonkamers.
  • Inclusief speciaal ontworpen elementen die huis met het water verbinden (zoals moderne schuur, veranda en/of tuinkast en vlonder).
  • Kernwaarden: rust, licht, architectuur, water, kleinschalig eiland.

Architectuur Kompas

De 16 unieke twee-onder-een-kaphuizen, met bijzondere zinken daken, vormen samen een herkenbare buurt die twee verschillende woonsferen met elkaar verbindt. Dit eenvoudige uitgangspunt hebben wij tijdens het hele ontwerpproces voor ogen gehouden.

Op Kompas komt elke bewoner op zijn eigen manier thuis, bij zijn eigen unieke thuis. De huizen zijn in vorm en materialisatie duidelijk aan elkaar verwant, maar niet identiek. De plek op de kavel is voor elk huis zorgvuldig bepaald, evenals de positie van de raamopeningen. Op een harmonieuze en vanzelfsprekende manier wisselen vlakken met hout, metselwerk en bescheiden, stijlvolle verbijzonderingen elkaar af. Het zinken dakenlandschap ligt losjes gedrapeerd over alle huizen en raakt op sommige plekken zelfs de grond. De architectuur is tijdloos en hedendaags.

Alex Jager

JagerJanssen architecten BNA

Landschapsontwerp

Kompas kenmerkt zich door een slingerende en golvende weg door het groen. Het groen komt aan weerszijde omhoog waarbij je zo nu en dan een doorzicht hebt naar de architectuur van de achterliggende huizen. Door middel van hoge hagen en een dijkje aan één kant van de weg krijgt het gebied een groen karakter dat tegelijk zorgt voor privacy in voor- en achtertuinen. Sporadisch wordt dit onderbroken door een landelijk karrespoor dat toegang geeft tot de kavels en helemaal past binnen de sfeer van Kompas.

Beelden die ons geïnspireerd
hebben in de ontwerpfase